Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Αθηναϊκόν (Αγορά)

Πηγή φωτο fb/Σπύρος Σπανδάγος. Στο βάθος.
Πηγή: Τιτίκα Μπουρνάκη, Facebook.
Πηγή: Facebook
Πηγή: από το αρχείο του Γεωργίου Μπούκουρου.


Κλεισθένους 15, Χειμερινό. Πίσω από το δημαρχείο.
Λαϊκό σινεμά.  Ξεκίνησε το 1926. Θέσεις 508.
ΙδιοκτησίαΑφών Σαμαρτζή & Αν. Χαλκιόπουλου.
Λειτούργησε και τις πρωινές ώρες.
Σήμερα με το όνομα Νέο Αθηναϊκό λειτουργεί
από τις πρωινές ώρες ένα sex cinema στην Κρατίνου 4. 






ΑΘΗΝΑΪΚΟΝ, Δημαρχείο (Β)

Παλιός λαϊκός κινηματογράφος με ταυτόχρονη προβολή δύο ταινιών και αποκλειστικά ανδρικό κοινό που ενίοτε προκαλούσε επεισόδια. Διέθετε εξώστη. Στην περίοδο της επταετίας, με την τάση ευπρεπισμού που επιβαλλόταν, ανακαινίστηκε ριζικά και μετατράπηκε σε μια πολύ κομψή αίθουσα, χωρίς βέβαια να αλλάξει τη λαϊκή του προσωπικότητα. Έχει κατεδαφιστεί και το όνομά του το έχει δανειστεί νεώτερος κινηματογράφος της περιοχής (λειτουργεί σε διαμορφωμένο πρώην κατάστημα) που προβάλλει ταινίες σεξ. (Μάνος)



Σχόλιο Μάνου
Για το Αθηναϊκόν (όνομα προφανώς εμπνευσμένο από την οδό Αθηνάς) που στεγαζόταν σε ένα νεοκλασσικό κτίριο χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα, μπορούμε να συναγάγουμε ότι η έναρξή του θα συνέπεσε με την εποχή που η οδός Αθηνάς διατηρούσε ακόμα την παλιά της μεγαλοπρέπεια. Βέβαια οι καιροί άλλαζαν και μετά τον πόλεμο η περιοχή δεν ήταν ό,τι το καλύτερο. Το Αθηναϊκόν, σχεδόν κρυμμένο πίσω από το παλιό δημαρχείο, ανήκε ήδη στους περιθωριακούς λαϊκούς κινηματογράφους που προέβαλλαν 2 ταινίες και απευθύνονταν σε αποκλειστικά ανδρικό κοινό που ενίοτε προκαλούσε επεισόδια.
Το Αθηναϊκόν διέθετε μια ευρύχωρη αίθουσα λογικών διαστάσεων με εξώστη, που λειτουργούσε και τα καλοκαίρια, και στην πρόσοψή του κυριαρχούσε ένα μεγάλο φωτεινό Α. Παραμελημένο, τριτοκλασάτο και με απλοϊκές ταινίες για πολλά μεταπολεμικά χρόνια, στην περίοδο της επταετίας -με την τάση ευπρεπισμού που επιβαλλόταν τότε- ανακαινίστηκε ριζικά και μετατράπηκε σε ένα αγνώριστο, πολύ κομψό κινηματογράφο με σύγχρονες εγκαταστάσεις, εφάμιλλο αισθητικά των νέων που είχαν δημιουργηθεί στην Αθήνα, χωρίς βέβαια να αλλάξει τη λαϊκή του προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, δόθηκε και περισσότερη προσοχή στην ποιότητα των ταινιών του, οι οποίες εξακολούθησαν να είναι ευρείας αποδοχής και να προβάλλονται δύο ταυτόχρονα. Αυτή όμως η ανάκαμψη δεν το βοήθησε να διαφοροποιήσει το κοινό του.
Έχει κατεδαφιστεί και το όνομά του το έχει δανειστεί νεώτερος κινηματογράφος της περιοχής (λειτουργεί σε διαμορφωμένο πρώην κατάστημα) που δεν έχει σχέση με το αυθεντικό Αθηναϊκόν και προβάλλει ταινίες σεξ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου