Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Άλεξ (Ιλίσια)

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
10/04/1967

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
21/11/1966
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα" 05/01/1984
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Ημερ. λήψης: 05/06/2008
Ημερ. λήψης: 18/02/2009, η ομώνυμη στάση.
Ημερ. λήψης: 05/06/2008

Χειμερινό & Θερινό. Το θερινό ήταν δίπλα. 
Ξεκίνησε ως θερινό 1943 - 1960, μετά έγινε 
μεικτό 1961 - 1968, θέσεις 920 με εξώστη. 
Αργότερα έμεινε μόνο το χειμερινό, 1968 - 1988. 
Τέλος έγινε σούπερ μάρκετ.
Υπάρχει ομώνυμη στάση λεωφορείου.

ΑΛΕΞ, Ιλίσια (Β & Α)
Χτίστηκε πλάι στον ομώνυμο θερινό, όπως συνηθιζόταν τότε, και διέθετε μια μεγάλη περιποιημένη αίθουσα με πλατεία και εξώστη (με ξύλινα καθίσματα, όπως συνηθιζόταν ακόμα τότε). Από τη Β προβολή πέρασε στην Α (ενώ ο θερινός κατεδαφίστηκε) και σήμερα έχει μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Άλεξ
Κινηματογράφος-"σήμα κατατεθέν" της περιοχής. Ο θερινός ξεκίνησε προπολεμικά και διατηρήθηκε πολλά χρόνια μετά, σε αρμονική συνύπαρξη με το χειμερινό που ακολούθησε. Ο ψηλός τοίχος της οθόνης του θερινού αποτελούσε και ένα είδος πρόσοψης στη μικρή πλατεία μπροστά του, με τη χαρακτηριστική ημικυκλική επιγραφή του από ξύλινα γράμματα. Στις αρχές της δεκαετίας του 60, στο ακριβώς διπλανό οικόπεδο αλλά με κεντρικότερη πρόσοψη, χτίστηκε και ο χειμερινός. Είναι περίεργο που δεν χρησιμοποιήθηκε το ίδιο οικόπεδο, όμως η κίνηση στους κινηματογράφους εκείνα τα χρόνια φαίνεται πως επέτρεπε την παράλληλη λειτουργία δυο κινηματογράφων της ίδιας επιχείρησης, όπως γινόταν και αλλού.
Ο χειμερινός ακολούθησε τα πρότυπα της εποχής του. Πολύ μεγάλη αίθουσα με μικρή είσοδο, γιατί ακόμα δεν συνηθιζόταν η αναμονή πριν την έναρξη της προβολής. Η αίθουσα ήταν πραγματικά ωραία, χωρίς κραυγαλέες διακοσμήσεις και με χρήση του "κρυφού φωτισμού" γύρω από την οθόνη, κάτι που εντυπωσίαζε τότε. Διέθετε και εξώστη με τα χαρακτηριστικά ξύλινα καθίσματα.
Για την ιστορία, θα σημειώσουμε ότι τα Άλεξ αρχικά αναφέρονταν στου Ζωγράφου, στη συνέχεια προσδιορίστηκαν στα Ιλίσια.
Το χειμερινό ξεκίνησε ως κινηματογράφος Β προβολής, αναμενόμενο αφού η περιοχή θεωρούνταν "συνοικία". Σύντομα όμως, με την ανάπτυξή της και με τη δημιουργία του κινηματογράφου Ιλίσια κεντρικότερα στον ίδιο δρόμο, το Άλεξ μεταφέρθηκε στην Α. Στα τελευταία δύσκολα χρόνια, έγινε μια προσπάθεια με στροφή στις καλλιτεχνικές ταινίες που δεν απέδωσε. Ενώ το θερινό είχε ήδη κατεδαφιστεί, και το χειμερινό έκλεισε. Χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά για ακροάσεις τηλεοπτικής εκπομπής που δεν πραγματοποιήθηκε ("Έλα στο φως") και στη συνέχεια μετατράπηκε σε σούπερ μάρκετ. Η επιγραφή του παραμένει, για να θυμίζει το παρελθόν

Αναμνήσεις
Ο Νίκος από Ζωγράφου θυμάται τη ταινία "Οι 2 δραπέτες του Σιγκ Σιγκ" στο θερινό που ήταν δίπλα στο χειμερινό, στη γωνία, ένα μεγάλο σινεμά. Μία ταινία με το δίδυμο Φράνκο & Τσίτσο. Επίσης την ελληνική ταινία "Τα τούβλα" κάπου τον 1985. Ήταν με ταινία με τους Βουτσά & Μουστακά. Το σινεμά μετά από λίγα χρόνια έκλεισε και έγινε σούπερ μάρκετ.

2 σχόλια:

  1. Η αίθουσα μακρόστενη.Στα πίσω καθίσματα έπρεπε να'χεις πρεσβυωπία γιά να δεις καλά,μολονότι είχε μεγάλη οθόνη.Είχε αρκετά μεγάλη σκηνή όπου τις Κυριακές έπαιζαν συγκροτήματα της εποχής.Το θερινό ήταν όμορφο αλλά όντας πάνω σε τρεις κεντρικούς δρόμους (Παπαδιαμαντοπούλου,Ξενίας και Μικράς Ασίας)είχε πολύ θόρυβο.Ο Θερινός έγινε πολυκατοικία και ο χειμερινός σούπερ μάρκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O θερινός λειτούργησε ως και το 1968. Από την οδό Ξενίας βλέπαμε ως τότε ..λαθραία .. Στη θέση του χτίστηκε άμεσα η μεγάλη πολυκατοικια με τα μαγαζιά από κάτω. Δεξιά του χειμερινού ακριβώς ήταν ο φωτογράφος Χρήστος Αδαμίδης που πέθανε νέος. Ηταν ο φωτογράφος του Δημ. Ποταμίτη _ Αριστερά του χειμερινού ήταν το χρωματοπωλείο " Ξυπόλυτου", μεσοτοιχία με την ταβέρνα " Παπαγιάννης" που συνεχίζει ως τώρα εδώ και γενιές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή