Ημερ. λήψης: 30/09/2019 |
Το εστιατόριο με την ομώνυμη ταμπέλα. Ημερ. λήψης: 22/09/2017 |
Ημερ. λήψης: 04/04/2012 |
Ημερ. λήψης: 24/08/2008 |
Πηγή: Bing maps |
Αγ. Πέτρου & Τερψιθέας 1, Θερινό. (Είναι στο όρια του Παλ. Φαλήρου, δίπλα στα νεκροταφεία Παλ. Φαλήρου & Νέας Σμύρνης), 1962 - 1985. Θέσεις 900. Το μπροστινό μέρος έγινε ταβέρνα. Αναμνήσεις Η Μαίρη είχε δει την ελληνική ταινία "Ο Θανάσης στη χώρα της σφαλιάρας" καλοακαίρι του 1976. Με το δεύτερο μέρος πιό αστείο. Το σινεμά ήταν σχετικά απόμερο , δίπλα στα νεκροταφεία
Απόσπασμα από το βιβλίο της Χίλντας Παπαδημητρίου
Ζω στη Νέα Σμύρνη από το 1970. Είναι το χωριό μου. Τη θυμάμαι πριν πεζοδρομηθεί η πλατεία, πριν το τραμ κόψει την πόλη στα δύο. Πολλά πράγματα μου λείπουν, που δεν φανταζόμουν ότι θα μου έλειπαν: ο παλιός ισόγειος Άδωνις, το γαλακτοπωλείο του Λακαφώση, ο Γαλαξίας ως καφετέρια. Πιο πολύ όμως μου λείπουν οι κινηματογράφοι που έκλεισαν. Η Νέα Σμύρνη που αγάπησα είχε πολλούς κινηματογράφους – όχι όσους είχε η Καλλιθέα εκείνα τα χρόνια, αλλά αρκετούς. Χειμερινοί ή θερινοί, ήταν για μένα οι τόποι όπου το όνειρο μετασχηματιζόταν σε εικόνα, σε μια σχεδον χειροπιαστή πραγματικότητα.
Τα ραντεβού με τους φίλους κλείνονταν στο Παλούκι για να πάμε μετά στην Έλση, που κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του ’80 –αν θυμάμαι καλά– έγινε εμπορικό κέντρο. Δεν με πειράζει που είχα δει ένα ποντίκι να περνάει τρέχοντας ανάμεσα από τα καθίσματα λίγο πριν την κατεδάφιση… Στην Αστόρια, απέναντι από την Εστία, έχω ζήσει τις «νύχτες με φεγγάρι» που λέει ο Κηλαηδόνης, γελώντας μέχρι δακρύων με το «Πάρτι» και την «Ασύλληπτη απόδραση». Το Τιπ-Τοπ, στην αρχή της Ομήρου, το θυμάμαι λιγότερο για τις ταινίες και πιο πολύ για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις εν όψει του πρώτου συνεδρίου του Ρήγα Φερραίου. Η Αρίκα, κοντά στην πλατεία Άνοιξης, έμοιαζε βγαλμένη από επαρχιακή πόλη της δεκαετίας του ’60, αλλά μετανιώνω που ποτέ δεν πήγα στην Αναστάλια, έναν κινηματογράφο κοντά στα Νεκροταφεία ο οποίος μου φαινόταν κάποτε πολύ μακριά. Η δική μου Νέα Σμύρνη είναι το Φιλίπ, το Σπόρτινγκ και ο Άτταλος, το εκμέκ καϊμάκι τα καλοκαιρινά βράδια στην πλατεία, το Άλσος και το γήπεδο του του Πανιώνιου».
|
Ο θερινός κινηματογράφος Ανασταλια λειτούργησε 1962-1989!!Υπάρχει καμία φωτογραφία από τότε που λειτουργούσε;
ΑπάντησηΔιαγραφή