Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Αλίκη (Άνω Ιλίσια)

Αεροφωτογραφία από Υπ.Χω.Δε. 1965.
Πηγή: Bing maps, τωρινή πολυκατοικία.
Γρ. Αυξεντίου 23, πριν την Ούλωφ Πάλμε, 
Θερινό. 1965 - 1986. Θέσεις 680.
Γκρεμίστηκε και έγινε πολυκατοικία.

Σχόλιο Μάνου
Αλίκη
Είχαν εξελιχθεί αρκετά πια τα Ιλίσια όταν άνοιξε το Αλίκη, ένας συμπαθητικός και φροντισμένος θερινός κινηματογράφος με όλα τα χαρακτηριστικά του είδους: πρασινάδα, χαλικάκι, μεταλλικά καθίσματα και ανοιχτός ουρανός που ενίοτε συναγωνιζόταν την οθόνη. Στην οθόνη, πάντως, παρουσιάζονταν κατά κανόνα καλές ταινίες κι έτσι το Αλίκη αποτελούσε μια αξιόπιστη επιλογή. Όμως οι πολυκατοικίες γύρω του πύκνωναν και το Αλίκη -μια μικρή όαση- έγινε κι αυτό άλλη μια πολυκατοικία... 'Οπως συνέβη με όλα σχεδόν τα θερινά.

Αναμνήσεις
Θυμάμαι το 1978 τη περιπέτεια "S.O.S. από ατομικό υποβρύχιο" με τον Τσάρλτον Ίστον. Το σινεμά βρισκόταν κοντά στην Ούλωφ Πάλμε.

3 σχόλια:

  1. Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80, τα πιτσιρίκια της γειτονιάς μπαίναμε στη διπλανή πολυκατοικία (τότε οι εξώπορτες έμεναν ανοιχτές) και βλέπαμε ακατάλληλες ταινίες από τα παραθυράκια του κλιμακοστασίου που έβλεπαν λοξά την οθόνη. Θυμάμαι την τρομάρα που πήρα με την "Έβδομη πύλη της κολάσεως" σε ηλικία 8-9 ετών και το "Κριστίν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ίδιο κάναμε κι εμείς για να δούμε το Bolero με την Μπο Ντέρεκ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκεί κάπου στα τέλη του 70, αρχές 80 Καλοκαιράκι όταν έκανε εβδομαδιαία αφιερώματα και θεματικές βραδιές, είχε ανεβεί ανέλπιστα ταινία κινουμένων σχεδίων, όπως τις έλεγαν τότε κι ακόμη σήμερα μερικές φορές (animation γαρ..)με τίτλο "Ο τεν Τεν και η λίμνη με τους καρχαρίες". Είχα σκάσει να τη δω, όντας φανατικός θαυμαστής του δαιμόνιου ρεπόρτερ και των φίλων του Καπετάνιου Χάντοκ, Ντυπόν και Ντυπόν κ.ο.κ. Τελικά αυτό επετεύχθη χάτρη σε επίσκεψη πρωτοξάδερφου, που με έιχε ως μικρότερο υπό την προστασία του ένα πράγμα τότε. Εισητήρια πληρωμένα και μια κόκα κόλα στο χέρι στο κλασικό μπουκάλι με το καλαμάκι ανα χείρας, τυλιγμένο σ' εκείνο το λεπτό λευκόγκριζο χαρτάκι... Μαγεία η είσοδος πaτώντας στο χαλίκι ενώ ακούγονταν soundtracks από σπαγγέτι γουέστερν!! (Ρινγκο από Lorn Green, Morrikοne κ.λ.π.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή