Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Δήμητρα (Γκύζη)

Πρόγραμμα από την εκπομπή της ΕΡΤ "Τα στέκια".
Πηγή αεροφωτογραφία Γ.Υ.Σ. 1970.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
23/02/1967
Ημερ. λήψης: 29/10/2008, δεξιά στο βάθος. σημερινή
πολυκατοικία.
Ραγκαβή 64, Θερινό. 
Λειτούργησε από το 1966 - 1990. Θέσεις 800. 
Γκρεμίστηκε και έγινε πολυκατοικία.

Απόσπασμα από diodoros.wordpress.com
Επι της οδού Ραγκαβή, μεταξύ των οδών Παναγιωταρά και Γκύζη και στην αριστερή πλευρά με κατεύθυνση προς την οδό Γκύζη, ο θερινός κινηματογράφος ΔΗΜΗΤΡΑ, ενας πολύ στενός χώρος μεταξύ πολυκατοικιών, που δημιουργούσε αίσθημα ασφυξίας, με το παραδοσιακό αλλά καρέκλες μεταλλικές με πλαστικά κορδόνια, καθόλου αναπαυτικές. Πρόβαλε αποκλειστικά δεύτερης ποιότητας ταινίες, με κύριο μενού τα Ελληνικά δακρύβρεχτα μελό.

Απόσπασμα από aixmi.gr
Θυμάμαι που ματώσαμε δεκάδες φορές στην άσφαλτο, τα πλακάκια και το χώμα κλωτσώντας το τόπι. Που παίξαμε μακριά γαϊδούρα, μπιζ και φατούρο, κρυφτοκυνηγητό (μία λέξη, ένα παιχνίδι), άλλο το κρυφτό, άλλο το κυνηγητό, «ομάδες» με περιοδικά ή αυτοκόλλητα χαρτάκια ποδοσφαιριστών, φυσοκάλαμα, πατίνια (σανίδες με ρουλεμάν) στην κατηφόρα της οδού Γκύζη, κουτσό (εκεί έγιναν και τα πρώτα φλερτ γιατί ήταν μεικτό παιχνίδι με κορίτσια). Που ανεβήκαμε στα δέντρα της πλατείας Γκύζη γιά να κόψουμε μούρα (ακόμη έχω τη γεύση τους στο στόμα μου), που παίξαμε «κουκουναροπόλεμο» (το «παράσημο» από τη βολή του Τάσου θα με ακολουθεί ισόβια), που σκαρφαλώσαμε στον μαντρότοιχο των θερινών σινεμά «Δήμητρα» στην οδό Ραγκαβή και «Αρπα» στην οδό Μομφεράτου, που, που, που…Τα μεσημέρια της Κυριακής όταν έπαιζε «εντός» η Παναθηναϊκάρα τρέχαμε στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας.Τις πρώτες φορές μυηθήκαμε από τους πατεράδες μας, που μας πήραν από το χέρι και μας έβαλαν στο ναό του ποδοσφαίρου. Στο πράσινο «χαλί» τότε «ζωγράφιζαν» ο Δομάζος (τον πρόλαβα), ο Ελευθεράκης, ο Γραμμός – η ομάδα του Γουέμπλεϋ να μην σας κουράζω – αλλά και κάτι αμούστακα παιδιά όπως ο φίλος μου Σπύρος Λιβαθινός, που έκανε αυτή την τεράστια καριέρα στο «τριφύλλι».

3 σχόλια:

  1. @diodoros: Παιδιά είστε άκυροι για το Σινεμά Δήμητρα. Έμενα ακριβώς δίπλα από το σινεμά και το πίσω μπαλκόνι μου είχε direct θέα ...... Οι καρέκλες ήταν οι κλασσικές πάνινες --Πολυκατοικίες ναι μεν υπήρχαν αλλα από την μεριά της Γκύζης είχε άπλα μεγάλη οποτε το στενάχωρα δεν παίζει. Οσο για ταινίες μάλλον μιλάτε για άλλο σινεμά... Indiana Jones, Ghostbusters,Gremlins, Friday 13th,ΕΤ,Star Wars, και τα Ελληνικα των 80ς όπως Ρόδα Τσαντα & Κοπάνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξεκινούσε πάντα νωρίς τη θερινή περίοδο, από τον Απρίλιο πολλές φορές και έκλεινε τον Οκτώβριο. Άνετος και δροσερός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή