Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Γαρδένια (Λεωφ. Βουλιαγμένης)

Ημεφ. λήψης: 28/01/2020
Πηγή: ελλην. ταινία "Σεξομάνια" 1974.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
02/03/1981
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
09/03/1990
Πηγή: blog Κυνσάργες
Ημερ. λήψης: 27/10/2008, η ομώνυμη στάση.
Πηγή: blog Κυνσάργες
Πηγή: Bing maps
Ημερ. λήψης: 21/05/2008
Ημερ. λήψης: 21/05/2008
Πηγή: blog Κυνσάργες
Λεωφ. Βουλιαγμένης, (Αγ. Ιωάννης), 
Χειμερινό & Θερινό. Χτίστηκε το 1947
και έκλεισε το 1990. Ξεκίνησε ως θερινό και το 1960 
γίνεται μεικτό ως το 1990. Το θερινό άνοιγε στα
πλάγια. Θέσεις 1100. Ιδιοκτησία Μακρή.
Τώρα είναι σούπερ μάρκετ.
Υπάρχει ομώνυμη στάση λεωφορείου.

ΓΑΡΔΕΝΙΑ, Δάφνη (Β)
Χτίστηκε στη θέση του ομώνυμου θερινού, δεν διακρινόταν για ιδιαίτερη κομψότητα και προσείλκυε φίλους του κινηματογράφου ευρείας κατανάλωσης. Λειτουργούσε και το καλοκαίρι και παρέμεινε στη Β προβολή. Μετατράπηκε σε σούπερ μάρκετ. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Γαρδένια Ξεκίνησε ως θερινό όπως και τα γειτονικά Νανά και Ορφεύς, για να αποτελέσει μαζί τους το τρίπτυχο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος της Δάφνης. Τη δεκαετία του 60 μετατράπηκε σε χειμερινό διαρκούς λειτουργίας, λόγω πλευρικών ανοιγμάτων που επέτρεπαν τη χρήση του και την καλοκαιρινή περίοδο. Η αίθουσα ήταν μεγάλη και άχρωμη, βάσει αρχιτεκτονικών - διακοσμητικών λύσεων που ήταν πολύ συνηθισμένες για την εποχή

Αναμνήσεις
Ο Κώστας θυμάται τη παιδική περιπέτεια "Νταρυλ"  το 1986. Επισης θυμαται ότι το σινεμά ηταν μεγάλο και στην είσοδο αριστερά είχε ένα σουβλατζίδικο.

Θυμάμαι το 1985 το γουέστερν του Λόρενς Κάσνταν "Σιλβεράντο". Το 1987 τη περιπέτεια με τον Σιλβέστερ Σταλόνε "'Ολα για όλα" με αγώνες μπρα ντε φερ.

Απόσπασμα από blog Kynosarges
Ένα από αυτά ήταν και η ΓΑΡΔΕΝΙΑ επί της Βουλιαγμένης λίγο πιο πάνω από το Ναό του Αγίου Ιωάννη, που δημιούργησε ο κύριος Γεώργιος Μακρής. Σήμερα στο μέρος αυτό, που είναι γνωστό σαν στάση Γαρδένια, υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ ο Μαρινόπουλος.
Το 1949 χτίστηκε η είσοδος και στη συνέχεια δημιουργήθηκε στοά με 6 μαγαζιά(τσιγάρα-ψιλικά-ηλεκτρικά είδη (ΖΑΝΟΣ) -κουρείς- εργολαβικό γραφείο) Ήταν θερινό cinema μέχρι το 1960 ενώ μετά , που στεγάστηκε με σιδηρά κατασκευή, λειτούργησε μέχρι και το 1990 που έκλεισε. Μέχρι το 1975 λειτούργησε και ως χειμερινός και ως καλοκαιρινός. Στη χρυσή εποχή του κινηματογράφου Γαρδένια εργάζονταν ως χειριστές μηχανής την ημέρα 3 μηχανικοί (!), 3 ταξιθέτριες, στο bar 10 άτομα(!!!) , 1 ταμίας και 1 θυρωρός.
Όπως μας είπε ο γιος του κυρίου Γιώργου, ο κ. Δημήτρης Μακρής (σημερινός ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος) <<Το cinema κυριάρχησε για πολλές δεκαετίες μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης, καθώς ήταν η μοναδική διασκέδαση λόγω και του φτηνού εισιτηρίου του. Τότε παίζονταν παραστάσεις από τις 11 το πρωί τις Κυριακές είτε μεγάλες παραγωγές του Χόλυγουντ αλλά και ο ελληνικός κινηματογράφος.>>
<< Όλες οι ταινίες στο πανί της Γαρδένιας>> όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Δημήτρης που συμπλήρωσε ότι η Γαρδένια ήταν ο μεγαλύτερος κινηματογράφος επί της Βουλιαγμένης με 1200 καθίσματα. ( το 1952)
Η Γαρδένια εκτός από κινηματογράφος, λειτούργησε και ως θέατρο και καραγκιόζης αλλά και ως χώρος συναυλιών(έχουν περάσει πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες της εποχής π.χ. Πασχάλης, Διονύσιος Τσιτσάνης, Βοσκόπουλος, Καίτη Γκραίη.) (το 1962)
Στα 55 χρόνια λειτουργίας του αντιμετώπισε 2 κρίσεις. Η πρώτη με την εμφάνιση της τηλεόρασης (1970) και η δεύτερη με την εμφάνιση του video.Το τέλος ήρθε το 1990 όταν ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να τον κλείσει, όταν η αγορά του cinema άλλαξε μορφή με τα γνωστά village (δηλαδή πολλές μικρές αίθουσες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου