Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Άνοιξις (Ζωγράφου)

Πηγή αεροφωτογραφίας Γ.Υ.Σ. 1969.
Πηγή αεροφωτογραφίας Γ.Υ.Σ. 1970.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
31/01/1985
Ημερ. λήψης: 18/02/2009, τωρινό εμπορικό κέντρο.
Ημερ. λήψης: 18/02/2009, η ομώνυμη στάση


Πηγή: Bing maps, τωρινό εμπορικό κέντρο.

Λεωφ. Παπάγου 32 & Παιανίας, Χειμερινό & Θερινό.
Αρχικά είχε ξεκινήσει το ομώνυμο θερινό στην διπλανή
πλατεία, 1963 - 1967. Το χειμερινό στη λεωφόρο 
δημιουργήθηκε το 1969 με θερινό στην ταράτσα. 
ενώ το παλιό θερινό παρέμενε για χρόνια εκτός 
λειτουργίας. Τη δεκαετία του 70 μειώθηκε η 
αίθουσα του χειμερινού. Αρχικές θέσεις 600 
με εξώστη. Έκλεισε το 1989. Κατεδαφίστηκε και 
στη θέση του χτίστηκε το ομώνυμο εμπορικό κέντρο.

ΑΝΟΙΞΙΣ, Ζωγράφου (Β)
Μεγάλος κινηματογράφος με εξώστη και ασανσέρ (!) και με θερινό στην ταράτσα. Κατέλαβε εγκάρσια μέρος του οικοπέδου του ομώνυμου θερινού. Στα χρόνια της κρίσης μείωσε την αίθουσά του, προφανώς για να μη δείχνει τόσο άδεια… Κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε εμπορικό κέντρο. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Άνοιξις
Το Άνοιξις ξεκίνησε ως θερινό με πρόσοψη στην πλατεία και αποτέλεσε ένα δημοφιλή κινηματογράφο της περιοχής. Λίγα χρόνια αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 60, χτίστηκε το νέο Άνοιξις με πρόσοψη στη λεωφόρο Ζωγράφου. Το νέο κατέλαβε εγκάρσια ένα τμήμα του αρχικού θερινού (προς την οθόνη) ενώ το θερινό έπαψε να λειτουργεί και ο χώρος του παρέμενε σε αχρηστία για κάποια χρόνια. Το νέο κτίριο διέθετε μεγάλη χειμερινή αίθουσα με εξώστη και θερινό στην ταράτσα, στο οποίο μάλιστα ανέβαινες με ασανσέρ. Ήταν ένας φροντισμένος κινηματογράφος που όμως ξεκίνησε σε δύσκολες εποχές. Λίγο αργότερα, η μακρόστενη αίθουσα του χειμερινού περιορίστηκε με μεταφορά της οθόνης προς τα εμπρός και αχρήστευση μέρους της πλατείας, η οποία ήταν πολύ μεγάλη για να γεμίσει... Και πάλι όμως, το Άνοιξις δεν κατάφερε να αντέξει. Το κτίριο κατεδαφίστηκε και στη θέση των δυο κινηματογράφων ανεγέρθηκε εμπορικό κέντρο.

Αναμνήσεις
Θυμάμαι στο χεμερινό τη ταινία "Οι επαναστάστες" με τον Αλ Πατσίνο, το 1987. Την ίδια χρονιά "Η τιμή των Πρίτζι" με τον Τζακ Νίκολσον. Τη ταινία "Το όνομα του ρόδου" με τον Σον Κόνερι από του γνωστό βιβλίο του Έκο, το 1987. Ακόμα στο θερινό στη ταράτσα "Ο ροζ πάνθηρ ξαναχτυπά" με τον Πίτερ Σέλερς, καλοκαίρι 1976.

2 σχόλια:

  1. Η κλασική Β'επιλογή για "σινεμά στου Ζωγράφου" για πολλά χρόνια. Πάντα η βόλτα στην Παπάγου σήμαινε και μια στάση για το "τι παίζει η Άνοιξη". Μικρότερη αίθουσα από την ΑΛΕΚΑ, με την οθόνη χωρίς πλατεία και πιο κοντά στο κοινό, αλλά ένιωθες την ταινία "πιο ζωντανά". Ο θερινός ήταν πολύ πιο άνετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Ελλάδα του σήμερα ζούμε την αποτυχία των εμπορικών κέντρων όπου οι οροφοι από το ισόγειο και πάνω ,ιδιαίτερα, είναι νεκροί. Εκείνο που θυμάμαι έντονα είναι και οι ένοικοι των γύρω πολυκατοικιών που έβλεπαν δωρεάν σινεμά

    ΑπάντησηΔιαγραφή