Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Αστήρ (Μέγαρα)

Ημερ. λήψης: 25/06/2011, το σημερινό πάρκινγκ.
 
28ης Οκτωβρίου, (στη κεντρική πλατεία), 
Θερινό. Ιδιοκτησία Θωμάς Χατζής.
Έκλεισε δεκαετία 80 και έγινε πάρκινγκ.
 
Απόσπασμα από enimerosi-news.gr του Στέλιου Γκίνη
Με την επιστήμη και την πρόοδο της τεχνολογίας, πιστέψαμε ότι θα βάζαμε τάξη στο χάος, που ήταν γύρω μας, αλλά δημιουργήσαμε το χάος… μέσα μας!
Δεν είναι ουσιαστική πρόοδος οι τεχνολογικές εξελίξεις, αφού δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους. Η τηλεόραση, για παράδειγμα, είναι μια κατάκτηση της επιστήμης και της τεχνολογίας, που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Στην αρχή, κάναμε χαρά μεγάλη. Ήταν το 1966. Με το πέρασμα των χρόνων, καταλάβαμε ότι η τηλεόραση μας αποβλακώνει και μας απομονώνει από τους άλλους. Επίσης με την τηλεόραση μας ελέγχουν τα διάφορα κέντρα εξουσίας με τα προπαγανδιστικά μηνύματα, που μας σερβίρουν. Εκτός από αυτά τα αρνητικά, η τηλεόραση έκλεισε και τα θερινά σινεμά, που ήταν μια φθηνή και καλή διασκέδαση, προπάντων… φυσιολογική.
Αξέχαστες έχουν μείνει κάποιες νύχτες με φεγγάρι μες στα θερινά τα σινεμά, που μοσκοβολούσε το γιασεμί και το αγιόκλημα. Πριν λοιπόν από την TV, τα ζεστά κυριακάτικα βράδια του καλοκαιριού, αναζητούσαν οι συμπολίτες μας λίγες ανάσες δροσιάς και μια φθηνή διασκέδαση. Γέμιζε λοιπόν η κεντρική πλατεία και ο «Αστήρ», ο θερινός κινηματογράφος. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου, ήταν ο αείμνηστος Θωμάς Χατζής, ένας από τους τέσσερις πρώτους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα τα προπολεμικά χρόνια.
Στην κεντρική πλατεία τότε δροσιζόντουσαν παρέες νεαρών και οικογένειες απολαμβάνοντας το παγωτό του Παναγιώτη του Αλεξίου, ενώ τα παιδιά προτιμούσαν το «υποβρύχιο», δηλαδή μια κουταλιά βανίλιας μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Καθώς κυλούσαν τα χρόνια, τα θερινά σινεμά στα Μέγαρα έγιναν έξι. ΑΣΤΗΡ, ΟΡΦΕΥΣ, ΣΤΕΛΛΑ, ΡΙΒΟΛΙ, ΒΥΖΑΣ και ΓΑΛΑΞΙΑΣ.
Σήμερα δε λειτουργεί κανένας και είναι κρίμα! Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις λειτουργούν, παρά την οικονομική κρίση, περίπου 100 θερινά Σινεμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου