Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ρίο (Καλογρέζα)

Πηγή φωτο fb/οι κινημ.που αγπαήσαμε.
Πηγή: Ελλην. ταινία "Καταιγίδα" 1965.
Πηγή: Ελλην. ταινία "Καταιγίδα" 1965.
Σμύρνης 50 & Κωνσταντινουπόλεως, Χειμερινό & Θερινό.
1956 - 1971. Θέσεις 210. 
Σε μορφή toll κα άνοιγε πλάγια.
Πρώτη ιδιοκτησία Σταύρου Καλλιάφα.
Γκρεμίστηκε.

3 σχόλια:

  1. Η κινηματογράφος ΡΙΟ στην καλογρέζα ήταν ιδιοκτησία του παππού μου Σταύρου Καλλιάφα(του πατέρα της μητέρας μου), έλληνα εξ Αιγύπτου.To ΡΙΟ δεν ήταν κτισμένο αλλά κατασκευασμένο από λαμαρίνα σε σχήμα στρατιωτικού TOLL.Η οροφή του ανοιγόκλεινε κι έτσι λειτουργούσε χειμώνα καλοκαίρι.το οικόπεδο , στο οποίο ήταν εγκατεστημένο το ΡΙΟ, ήταν ιδιοκτησία του κυρίου Μαγκαφώση, ο οποίος δίπλα είχε καφενείο και δίπλα στο καφενείο ήταν το σπίτι του, όπου ζούσε με την οικογένεια του.Το σινεμά αυτό λειτούργησε πρώτη φορά τον χειμώνα ή την άνοιξη του 1956.Η πρώτη του ταινία ήταν το "Bonjour, Catherine" με πρωταγωνίστρια την Γερμανίδα τραγουδίστρια-ηθοποιό Κατερινα Βαλέντε, η οποία σε κάποια σκηνή τραγουδούσε το ομώνυμο τραγούδι("Bonjour, Catherine").Την μηχανή προβολής του κινηματογράφου την είχε κατασκευάσει ο πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Καραβίας σπουδάσας στη Λυών της Γαλλίας.Ο Αλ. Καραβίας ήταν ο εφευρέτης του φιλμ cinemascope,και χορηγός σ' αυτή του την εφεύρεση ο παππούς μου Στ.Καλλιάφας.
    Οπερατέρ κατα την διάρκεια όλης της λειτουργίας του ΡΙΟ ήταν ο κύριος Στάθης και ταμίας , τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια, η σύζηγος του.Αυτός ο κινηματογράφος έπαψε να λειτουργεί στα τέλη του 1968 η αρχές 1969(ήμουν μαθήτρια της 5ης Γυμνασίου, σημερινής Β' Λυκείου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγγνώμη για την ανορθογραφία στη λέξη ''σύζυγος''. Το ανωτέρω κείμενο εγράφη καθ' υπαγόρευσή μου και δημοσιεύτηκε, πριν ελέγξω την ορθογραφία. Υπάρχουν και μικρολαθάκια σε ορισμένα σημεία στίξεως, αλλά είμαι φιλεύσπλαχνη και συγχω- ρώ... Μη γελάτε, ρε!!! Φ Ι Λ Ο Λ Ο Γ Ο Σ ειμί. Η εγγονή του Σταύρου Καλλιάφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή