Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ροζικλαίρ (Πατησίων)

Πηγή από ελλην. κινημ. "Κορίτσια της Αθήνας" 1961.
Πηγή φωτο Facebook/Makis Sourbis
Το σινεμά είναι δεξιά τη δεκαετία του 20.
πηγή: Facebook/Stavroula Balopoulou 22/10/1928.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
03/01/1968
11/10/1954
27/10/1945

Πηγή: Τύπος

Πηγή: Internet
Πηγή: Εφημερίδα

Πηγή: Ελληνικός κινηματογράφος
Πατησίων 12, Χειμερινό.
Λαϊκός κινηματογράφος. Ξεκίνησε το
1918 - 1968. Βρισκόταν απέναντι από το
μετέπειτα πολυκατάστημα Μινιόν. Ιδιοκτησία
Ελένης Καρρά. Το ονόμα προήρθε από τις
δύο κόρες της Ρόζα & Κλαίρη. Θέσεις 510.
Στο τέλος ονομάστηκε ΝΕΟ ΡΟΖΙΚΛΑΙΡ
και λειτούργησε και τις πρωινές ώρες ως
τη δεκαετία 70. Ξεκίνησε με το όνομα
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΝ το 1914 - 1916.

Σχόλιο
Μια διόρθωση: το όνομα προήλθε πράγματι από τα ονόματα των θυγατέρων, αλλά του πρώτου ιδιοκτήτη, του Π. Φλεγκενάιμερ. Αργότερα αγοράστηκε από το Δημήτρη και την Ελένη Καρρά, που διατήρησαν το όνομα, οι οποίοι είχαν μόνο μία κόρη, την Ηρώ Καρρά. Ελένη, η δισεγγονή.

ΡΟΖΙΚΛΑΙΡ, Πατησίων (Β)
Στην περιοχή της Ομόνοιας, ιστορικός λαϊκός κινηματογράφος που οφείλει το όνομά του στα ονόματα των θυγατέρων του ιδιοκτήτη (Ρόζα και Κλαίρη). Η αίθουσά του, με κομψή διακόσμηση κλασικού στυλ, διέθετε εξώστη και η είσοδος ήταν από την πλευρά της οθόνης, ενώ διατηρούσε τα… παραδοσιακά ξύλινα καθίσματά της. Παρουσίαζε 2 ταινίες και έγινε μια μικρή προσπάθεια ευπρεπισμού του στα χρόνια της επταετίας. Αρχικό όνομα Παγκόσμιον και μεταγενέστερο Νέο Ροζικλαίρ. Κατεδαφίστηκε μαζί με το κτίριό του. (Μάνος)

Αναμνήσεις
Ο Αντώνης από το Νέο Κόσμο, κάπου τη δεκαετία 70, θυμάται μία πρωινή παράσταση με δύο ταινίες. Μία από τις ταινίες ήταν η ελληνική ερωτική ταινία "Φλογισμένη σάρκα" με Λάκη Κομνηνό και Ελένη Ερήμου στα ωραία τους. Επίσης σε μικρή συμμετοχή εμφανιζόταν η Άινα Μάουερ.



1 σχόλιο:

  1. Μια διόρθωση: το όνομα προήλθε πράγματι από τα ονόματα των θυγατέρων, αλλά του πρώτου ιδιοκτήτη, του Π. Φλεγκενάιμερ. Αργότερα αγοράστηκε από το Δημήτρη και την Ελένη Καρρά, που διατήρησαν το όνομα, οι οποίοι είχαν μόνο μία κόρη, την Ηρώ Καρρά. Ελένη, η δισεγγονή

    ΑπάντησηΔιαγραφή