Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Σινέ Παρί (Πλάκα)

Ημερ. λήψης 09/05/2018.
Πηγή φωτο typospor.gr
Ημερ. λήψης 03/09/2014
Ημερ. λήψης 01/03/2017.
Ραντεβού με μία άγνωστη 1968
Η Ελ. Ναθαναήλ και ο Δημ. Μυράτ στην είσοδο του σινεμά.
Τα κόκκινα φανάρια 1963
Η Τζ. Καρέζη και η Μ. Χρονοπούλου έξω από το σινεμά.

Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Πηγή: digital maps
Πηγή: Internet

Πηγή: Bing maps

Κυδαθηναίων 22, (Πλάκα), Χειμερινό & Θερινό.
Πρωτολειτούργησε ως θερινό το 1938 - 1959.
Μετά κατασκευάστηκε το χειμερινό το 1960 - 1972.
Θέσεις 600 με εξώστη. Το θερινό στη ταράτσα.
Λειτουργεί από το 1961 ως σήμερα. Κυρήχθηκε ως
διατηρητέο. Στο τέλος της δεκαετίας 70 
μετατράπηκε το χειμερινό στη γνωστή μπουάτ Ζυγός.

ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ, Πλάκα (Β)
Στη θέση του θερινού Παρί, στην οδό Κυδαθηναίων, περιποιημένη ημιυπόγεια αίθουσα με εξώστη και θερινό στην ταράτσα. Μετατράπηκε σε κέντρο διασκέδασης ενώ ο θερινός επαναλειτουργεί. (Μάνος)

Από ertopen.com
Για το «Cine Paris», το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας, η Guardian αναφέρει: «ένα σινεμά - ταράτσα στην καρδιά της ιστορικής Πλάκας βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης, κάτι το οποίο προσδίδει μία άλλη ατμόσφαιρα στην κάθε ταινία που προβάλλει. Στις ταινίες που προβάλλονται, συγκαταλέγονται από κινούμενα σχέδια μέχρι πρόσφατα αριστουργήματα, τα οποία πρέπει κανείς να παρακολουθήσει».

Απόσπασμα από το βιβλίο για το σινεμά "Αστρον"
Για το βράδυ της χθεσινής Τρίτης είχα βρει υλικό εικοσαετίας+ (ραδιοφωνικά σποτς για το ΑΣΤΡΟΝ, καταχωρήσεις σε περιοδικά της εποχής, το τηλεοπτικό σποτ του ΑΣΤΡΟΝ.... ναι, υπήρχε και τέτοιο!) μέχρι και φωτογραφίες του ιδρυτή του ΑΣΤΡΟΝ από το Παρίσι του 1925 έκαναν την εμφάνισή τους στην οθόνη, απ’ αυτές που οδήγησαν τον θυρωρό του θερινού κινηματογράφου ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ στην Πλάκα να δηλώσει σε μια δημοσιογράφο του ΒΗΜΑτος ότι «το ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ το έφτιαξε το 1935 ένας κομμωτής από το Παρίσι»!. Λοιπόν ο παππούς μου Κωνσταντίνος Ιωαννίδης ήταν όντως ο δημιουργός (εκτός του ΑΣΤΡΟΝ και άλλων κινημτογράφων) και του ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ, πράγματι είχε έρθει από το Παρίσι όπου βρέθηκε μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή... αλλά δεν ήταν κομμωτής! Ίσως μπέρδεψε το γεγονός οτι είχε μεγάλη αλυσίδα από κομμωτήρια και καταστήματα γυναικείων καλλυντικών...

Σχόλιο Ναυτεμπορική 2013
Στην οδό Κυδαθηναίων στον αριθμό 22, στην Πλάκα, στέκεται αγέρωχο το ιστορικό κτήριο που στεγάζει τον κινηματογράφο με το παριζιάνικο όνομα. «Cine Paris» και κάπως έτσι, κάτω από τον αττικό ουρανό το Παρίσι …μετακομίζει στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν πριν το 1920, όταν ένας έλληνας κομμωτής, ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια στον Παρίσι, οραματίστηκε να φέρει τις δύο πρωτεύουσες σε έναν κοινό τόπο.
Η Πλάκα έγινε το σημείο συνάντησης και το 1920, ανοίγει για πρώτη φορά το «Σινέ Παρί». Στη δεκαετία του 1960, ο ιστορικός κινηματογράφος μεταφέρεται στο κτήριο που τον ξέρουμε σήμερα αλλά πριν λήξει η δεκαετία αδυνατεί να αντισταθεί στην κρίση της εποχής και κλείνει. Δεκαέξι σχεδόν χρόνια μετά, το 1986, με νέο ιδιοκτήτη ανοίγει και πάλι τις πόρτες του κάτω από την Ακρόπολη, έτοιμος κάθε καλοκαίρι να υποδεχτεί τους φίλους του καλού σινεμά. 

Αναμνήσεις
Θυμάμαι στο χεμερινό "Φαντομάς εναντίον της Σκότλαντ Γιάρντ" το 1967. Το τρίτο μέρος της γνωστής σειράς. Το γουέστερν "Οι 7 εκδικητές" με τον Γουίλιαμ Χόλντεν το 1972. Πάλι το 1972 τη βίαια ταινία "Όταν ξέσπασε η βία" με Μπαρτ Ρέινολντς και Γιόν Βόιτ.  Στο θερινό στη ταράτσα "Λόρδος Τζιμ" το 1966 με τον Πίτερ Ο Τούλ. To 1962 "Οι 7 πύλες της κολάσεως" με Σπένσερ Τρέισι και Φράνκ Σινάτρα σε ένα εξωτικό νησί μ' ένα ηφαίστειο που θα εκραγεί. Το 1966 τη καλή γαλική κωμωδία "Ένα έξυπνο κορόιδο" με τους Λουί Ντε Φινές και Μπουρβίλ. Το 1971 "Ξένοιαστος καβαλάρης" με Πίτερ Φόντα και Ντένις Χόπερ.  Το 1969 "Το αγκάθι" με Γουόλτερ Ματάου, Ίνγκριντ Μπέρτγκμαν και τη νέα Γκόλντι Χόουν. Το 1969 το πολεμικό "Η μάχη του Άντζιο" με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ. Το 1969 το πολεμικό στο Βιετνάμ "Τα πράσινα μπερέ" με τον Τζον Γουέιν. Το 1972 το αστυνομικό "Συλλάβετε τον Κάρτερ" με τον Μάικλ Κέιν. To 1988 "Οι κατηγορούμενοι" με τη Τζόνιτ Φόστερ ως θύμα βιασμού. To 1994 "Ο φυγάς"  με τον Χάρισον Φορντ σε μία επιτυχημένη μεταφορά από τη παλιά τηλεοπτική σειρά. Το 1994 τη ταινία "Sommersby" με τους Ρίτσαρντ Γκιρ, Τζόντι Φόστερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου