Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

Λητώ (Παγκράτι)

Πηγή αεροφωτογραφία Γ.Υ.Σ. 1973.

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
29/07/1968

Πηγή: βιβλίο Χαρ. Πατέρα.
Ημερ. λήψης: 02/08/2009, αριστερά σήμερα.
Πηγή: Bing maps, σημερινή πολυκατοικία.
Φορμίωνος 11 & Θεαγένους, Χειμερινό & Θερινό.
Όπισθεν ξενοδοχείου Κάραβελ. Λειτούργησε από
το 1968 - 1989. Θέσεις 880 με εξώστη. Με συρόμενη 
οροφή. Χτίστηκε στη θέση του του αρχικού ΑΡΙΑ. 
1959 - 1967 .Μετά μία πυρκαγιά, γκρεμίστηκε 
τη δεκαετία 90 και έγινε πολυκατοικία.

ΛΗΤΩ, Παγκράτι (Α)
Στα σύνορα με την Καισαριανή. Χτίστηκε σε τμήμα του προηγούμενου θερινού Άρια, διέθετε εξώστη και λειτουργούσε διαρκώς με συρόμενη οροφή και πλευρικά ανοίγματα. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα πολυτελής, διακρινόταν για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τους άνετους χώρους του. Έχει κατεδαφιστεί. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Λητώ
Στα σύνορα με την Καισαριανή. Χτίστηκε εγκάρσια στο γωνιακό τμήμα του προϋπάρχοντος εκεί μεγάλου θερινού κινηματογράφου Άρια, διέθετε μεγάλο εξώστη και λειτουργούσε διαρκώς με συρόμενη οροφή και πλευρικά ανοίγματα. Χωρίς να είναι πολυτελής, διακρινόταν για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τους άνετους χώρους του.
Ξεκίνησε στη Β προβολή και αργότερα μεταφέρθηκε στην Α, προβάλλοντας κυρίως ταινίες του εμπορικού κινηματογράφου. Έχει κατεδαφιστεί. 


Αναμνήσεις
Θυμάμαι τη ταινία του Σαμ Πένκινπα "Γκεταγουέι" με τους Στιβ Μακ Κουίν και Άλι Μακ Γκρόου, το 1974. Την ίδια χρονιά τη περιπέτεια "Ο άνθρωπος που έκλεψε τη μαφία" με τον Γοόλτερ Ματάου. Το 1974 το κωμικό γουέστερν "Το όνομα μου είναι κανένας" με τους Τέρενς Χιλ και Χένρι Φόντα. Το 1975 τη περιπέτεια "Πανικός στο μετρό της Νέας Υόρκης" με τον Γουόλτερ Ματάου. Το 1981 τη περιπέτεια "Αεροπλανοφόρο Νίμιτς". Το 1984 την ελληνική ταινία "Αν ήταν το βιολί πουλί" με τον Σωτήρη Μουστάκα. To 1985 τη ταινία "Ηλεκτρικά όνειρα" που κάποιος ερωτεύτεται τη γειτόνισσα του και για αντίζηλο έχει το κομπιούτερ του. Την ίδια χρονιά την ελληνική κωμωδία "Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ" με τον Στάθη Ψάλτη. Το 1985 τη περιπέτεια "Ραναγουέι" με τον Τομ Σέλεκ. Το 1986 το θρίλερ "Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες" που ακολούθησαν συνέχειες και remake. Το 1986 τη κωμωδία "Ο άσσος της χυλόπιττας" με τον Τζον Κιούζακ. Επίσης δίπλα στη Φορμίωνος είχε το γερμανικό εστιατόριο Ritterburg.

6 σχόλια:

  1. Ανήκε στον παλιό ηθοποιό του κινηματογράφου Νίκο Φύριο (τριτοτέταρτους ρόλους).Εκεί που ήταν η είσοδος του κινηματογράφου,τώρα είναι η Εθνική τράπεζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω οτι υπήρχε μεγάλη αφίσα ή πίνακας απο την ταινία "To Όνομά Μου είναι Κανένας" στο φουαγιέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μην ξεχάσω να ευχαριστήσω την αντιπαροχή για την κατεδαφισή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αργά το καλοκαίρι του 1979 είδα το Αυτή είναι η Αμερική Νο 2 στο Λητώ μαζί με τον φίλο μου τον Τάσο αφού γύρισε από ένα ταξίδι που είχε κάνει στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στον νικο τσουκαλα ανηκε, οιθοποιο σε μικρους ρολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επί της Θεαγενους σε ένα διώροφο που δεν υπάρχει πια ήταν το σχολείο μου. 13ο Γυμνάσιο θηλέων και αργότερα 37ο Λύκειο. Σε αυτόν τον κινηματογράφο λοιπόν είχαμε πάει με το σχολείο δίπλα είμαστε, και είδαμε την ταινία Ιφιγένεια το 1979αν θυμάμαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή