Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Παλλάς (Βουκουρεστίου)

Ημερ. λήψης 26/102021.
Πηγή φωτο Facebook/Αθηνιώτικα από ελλ.ταινία
"Μια τόσο μακρινή απουσία"  1985.
Πηγή από το αρχείο Γ. Μεγαλοκονόμου.
Πηγή αρχείο BBC, Pathe.
20/12/1953
20/12/1953
Ο Γ.Τσαρούχης έξω από το σινεμά.
Πηγή: Από το αρχείο ΕΛΙΑ
Ημερ. λήψης: 02/07/2008
Πηγή: Facebook/Nika Mikou
Πηγή: ΕΟΑ
Πηγή: ΕΟΑ
Πηγή: ΕΟΑ
Πηγή: ΕΟΑ
Πηγή Internet, σήμερα.
Πηγή: Τύπος
Πηγή: Από το αρχείο ΕΛΙΑ
Πηγή: Από το βιβλίο του Πάπυρου Λαρούς.
Των αρχιτεκτώνων Λεων. Μπόνη & 
Βασ. Κασσάνδρα. Θέσεις 1830 με δύο εξώστες 
& θεωρεία. Λειτούργησε από το 1932 - 1984 
σε επιχείρηση Δαμασκηνου & Μιχαηλίδη. 
Τώρα λειτουργεί σαν χώρος εκδηλώσεων. 

ΠΑΛΛΑΣ, Βουκουρεστίου (Α & Β)
Ο αριστοκρατικότερος (της παλιάς εποχής) κινηματογράφος της Αθήνας, με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και κομψότητα, είχε κάνει προπολεμικά την πόλη υπερήφανη για το απόκτημά της. Από τους μεγάλους και πραγματικά ωραίους κινηματογράφους, με τεράστιο εξώστη (που είχε δύο ζώνες καθισμάτων, υφασμάτινα στην κάτω και ξύλινα στη «γαλαρία»). Επίσης, ο εξώστης διέθετε θεωρεία (που ήταν η διακεκριμένη θέση) καθώς και πλευρικά θεωρεία που έφταναν μέχρι την οθόνη. Ανακαινίστηκε (με ερωτηματικά για το αποτέλεσμα) περίπου στη δεκαετία του 60 και ήταν από τους πρώτους σε κίνηση, ταυτισμένος με «κοσμική έξοδο». Στα δύσκολα χρόνια έκλεισε, λειτούργησε περιστασιακά ως Β προβολής (!) και ευτυχώς μετατράπηκε σε θέατρο μετά από πλήρη ανακαίνιση που του απέδωσε ξανά την αρχική του αίγλη. (Μάνος)

Αναμνήσεις
Ο Αλέξανδρος θυμάται τη υπερπαραγωγή "Ο Λόρενς της Αραβίας" με τον Πϊτερ Ο Τούλ το 1964. Είχε τόσο μεγάλες ουρές. 'Εκατσε στην είσοδο ψηλά σαν κάτι μπαλκόνια και περίμενε τον πατέρα του να φέρει τα εισιτήρια. To 1967 τη Σαιξπηρική "Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι" με το διάσημο ζευγάρι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το 1968 το ιστορικό "Ο άνθρωπος για όλες τις εποχές".
Ο Δημήτρης θυμάται τη γαλική κωμωδία "Η επιστροφή του Φαντομά" με τους Λουί Ντε Φινές, Ζαν Μαρέ, Μιλέν Ντεμονζό το 1966. Ήταν μια ευτυχισμένη μέρα γιατί είχε κερδίσει το δεκατριάρι στο ΠΡΟ-ΠΟ αλλά την άλλη μέρα έμαθε ότι οι αποδόσεις ήταν μικρές.
Η Σύλβια θυμάται τη ταινία "Άρθουρ" με του Ντάντλεϊ Μουρ και Λίζα Μινέλι το 1981. Ήταν μία ευχάριστη κωμωδία μετά από οικογενειακό καβγά. Το 1979 τη κωμωδία "Το πιο σιγανό πιστόλι του Γουέστ" με τον Τζιν Γουάιλντερ. Το 1980 τη κωμωδία του Μπλέικ Έντουαρντς "10" με τον Ντάντλεϊ Μουρ και Μπο Ντέρεκ.

Θυμάμαι τη γαλλική κωμωδία "Οι 4 Σαρλό ολυμπιονίκες" το 1972. Η παρέα των Σαρλό έκανε επιτυχία εκείνη την εποχή. Το σινεμά εντυπωσιακό και μεγάλο. Μετά ακολούθησε καφέ στη δίπλα Brazita. Ακόμα το είχα επισκεφτεί σε συναυλία του Γιώργου Νταλάρα και των Άγαμοι Θύται. Το 1972 τη γαλλική κωμωδία "Η περιπέτεια είναι περιπέτεια" με τους Λίνο Βεντούρα και Ζακ Μπρελ. Το θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ "Φρενίτις" το 1972. Πάλι το 1972 τη τρελή κωμωδία "Μία τρελή, τρελή καταδίωξη" με τους Ράιαν Ο Νιλ και Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Το 1973 "Κυανοπώγων" με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το 1975 τη ταινία της Άγκαθα Κρίστι "'Εγκλημα του Οριάν Εξπρές" με πολλούς γνωστού ηθοποιούς. Το 1978 τη ταινία "Σούπερμαν" με τον Κρίστοφερ Ριβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου