Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Νιόβη (Ζωγράφου)

Αεροφωτογραφία 1959. Πηγή: Internet.
Ημερ. λήψης: 18/02/2009
Ημερ. λήψης: 18/02/2009
Πηγή: Ε.Κ.Κ.Ε., 1994.
Πηγή: Ε.Κ.Κ.Ε., 1994.
Πηγή: Bing maps
Αφων Πιερράκου & Ευρυνώμης(πρώην Κενταύρων ).
Θερινό. 1958 - 1984. Θέσεις 800. Με εξώστη.
Έγινε χώρος στάθμευσης.

Σχόλιο Μάνου
Νιόβη
Θα μπορούσαμε χωρίς ενδοιασμούς να πούμε ότι η Νιόβη ήταν από τους ωραιότερους θερινούς της Αθήνας. Η μια μεγάλη της πλευρά, που έβλεπε στο δρόμο, ήταν φτιαγμένη με χτιστές κάθετες περσίδες ενώ το οικόπεδό της αξιοποιούσε τη φυσική κλίση του εδάφους για καλύτερη θέαση στην οθόνη και μάλιστα είχε διαμορφωθεί ένα είδος μικρού εξώστη από τον οποίο έμπαινες και στη συνέχεια λίγα σκαλοπάτια οδηγούσαν στην κυρίως πλατεία. Μειονέκτημα της Νιόβης το απόκεντρο -τότε- σημείο της και οι κατά κανόνα ταινίες δεύτερης διαλογής. Ίχνη του κινηματογράφου, που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ εκ του προχείρου, σώζονται ακόμα.

Αναμνήσεις 
Θυμάμαι το 1971 "Ο γάτος με τις 9 ουρές", ένα θρίλερ του Ντάριο Αρτζέντο. Το σινεμά ήταν κατηφορικό και διαφορετικά διαζώματα.

6 σχόλια:

  1. Επαιζε και εξαιρετικές ταινίες, αλλα οι θερινοί ήταν διασκεδαση λαιτ, επομενως ο κ. Σωκράτης (δεν θυμαμαι το επώνυμο) που ηταν ιδιοκτήτης προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην αγορα, φερνοντας αναλογες ταινίες. Το κατηφορικό του εδαφους επέτρεπε στην πιτσιρικαρια να ανεβαίνει σε ψηλότερο επίπεδο στον γειτονικό ανηφορικό δρόμο και να βλεπει τις ταινιες δωρεαν. Ο ιδιοκτήτης ποτε δεν προσπαθησε να το αποραρρύνει ή να το δυσκολεψει σαν πρακτική. Ακόμα θυμαμαι την μουσική αναμονής στο διαλλειμα : 80% Ennio Moricone.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμάμαι αμυδρά αλλά με σιγουριά, ασπρόμαυρες θύμησες από απογευματινά βαριετέ που γίνονταν στο χώρο του κιμηματογράφου που μετατρέπονταν σε θεατρικό σκηνικό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια παράσταση με ηθοποιούς όπως ο Μάκης Δεμίρης, ο Βέγγος και να τραγουδά ο "είσαι πολύ ωραίος" (χιτ της εποχής) Θέμης Ανδρεάδης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έμενα τότε στον απο πανω δρόμο στην Ευρυνόμης, η οθόνη στο πιατο απο την ταράτσα μου. Προβολή κάθε βράδυ όλο το καλοκαίρι. Μάχη από την πιτσιροκοπαρέα της γειτονιάς ποιος θα έρθει να δούμε την ταινία. Ειδικά προς το τέλος του καλοκαιριού που επιανε η ψύχρα, χαμός για καμιά light ξεκοκωμοδία, π.χ. γρανίτα από λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Θυμα






    Θυμάμαι ως τωρα τον ήχο από το πετραδάκι όταν περπατούσαμε για να κάτσουμε στις θέσεις μας επίσης τα τραγούδια του Πασχαλη στα διαλειματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή