Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Παγκράτιον (Παγκράτι)




Πηγή: Facebook/Titika Bournaki 16/12/1960


Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
22/02/1964
 
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
23/01/1986
Αεροφωτογραφία 1965 από Υπ.Χω.Δε.
Πηγή: βιβλίο Χαρ. Πατέρα
Σκίτσο
Πηγή: Bing maps

Δαμάρεως 67, Χειμερινό & Θερινό.
Λειτούργησε από το 1960 - 1986. 
Μεγάλος κινηματογράφος με εξώστη. 
Θέσεις 1100. Το θερινό στη ταράτσα. 
Ιδιοκτησία Γιώργου Κανελλόπουλου
Γκρεμίστηκε και έγινε σχολείο. 

ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ, Παγκράτι (Β & Α)
Ο δημοφιλέστερος κινηματογράφος της περιοχής και από τους πρώτους σε αριθμό εισιτηρίων «συνοικιακούς». Διέθετε πλατεία, εξώστη και θερινό στην ταράτσα. Μεταφέρθηκε στην Α προβολή χάνοντας τα πολλά του εισιτήρια (σε συνδυασμό και με την πτώση, γενικότερα) και κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στη θέση του σχολείο. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Παγκράτιον
Ο δημοφιλέστερος κινηματογράφος της περιοχής και από τους πρώτους σε αριθμό εισιτηρίων «συνοικιακούς», παρά την κάπως απόκεντρη θέση του. Διέθετε -σύμφωνα με τα καθιερωμένα της εποχής του- πλατεία, εξώστη και θερινό στην ταράτσα. Η αίθουσα του χειμερινού, ανοιχτόκαρδη αλλά λαϊκού γούστου, διακρινόταν για την πολυχρωμία της και για τις υπερβάλλουσες διακοσμητικές εξάρσεις.
Μεταφέρθηκε στην Α προβολή χάνοντας τα πολλά του εισιτήρια (σε συνδυασμό και με την πτώση, γενικότερα) και κατεδαφίστηκε για να χτιστεί στη θέση του σχολείο. 

Αναμνήσεις
Ο Μάριος είχε μια θεία που έμενε στην οδό Φρύνης στο Παγκράτι. Το πίσω μπαλκόνι του διαμερίσματος της έβλεπε στο θερινό Παγκράτιον. Το 1967 είχε δει τις ταινίες που ήταν Ακατάλληλες για ανήλικες "Μπόνι και Κλάιντ" με Γουόρεν Μπίτι και Φέι Νταναγουέι, "Και οι 12 ήταν καθάρματα" με τον Λι Μάρβιν, "Έντι Τσάπμαν, ο τριπλός κατάσκοπος" με το Κρίστοφερ Πλάμερ, το γουέστερν "Ελ Ντοράντο" με του Τζον Γουέιν, Ρόμπερτ Μίτσαμ. Η ταράτσα ήταν εντυπωσιακά μεγάλη.

Θυμάμαι στο χερμερινό την αστυνομική περιπέτεια με τον Τσαρλς Μπρόνσον "Μαύρος κύκλος" το 1974. Την ίδιο χρονιά "Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ" μια ταινία με τον Μπρους Λι που έκανε της μόδας τις ταινίες καράτε από την ανατολή. Όπως επίσης "Ένα μάγκνουμ για τον επιθεωρητή Κάλαχαν" η συνέχεια του επιθεωρητή με τον Κλιντ Ίστγουντ. Στο θερινό τo 1980 τη τρελή κωμωδία "Μία απίθανη, απίθανη πτήση". Το 1970 "Οι επαρχιώτες" με τους Τζακ Λέμον, Σάντι Ντένις σε μία κωμωδία που έγινε remake το 1999. Το 1973 το "Μακελιό" με τον Τζιμ Μπράουν την εποχή του blaxploitation. Το 1978 τη περιπέτεια με νταλίκες "Convoy" με τον Κρις Κριστόφερσον. Τo 1966 tη γαλλική περιπέτεια "Ο τυχοδικώκτης των 2 ηπείρων" με τους Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ούρσουλα Άντρες. Το 1981 τη ταινία "Οι ατσίδες με τα μπλε" του Τζον Λάντις.

9 σχόλια:

  1. Εγώ με ένα φιλαράκι μου ανεβαίναμε κρυφά σε μια από τις πολυκατοικίες της οδού χρεμωνίδου και βλέπαμε έργα στον καλοκαιρινό . Είχαμε βρει και ένα παλιό ντιβάνι και για κάθισμα. Το αστείο κάποτε που διεκόπη η ταινία ξαφνικά από κάποια βλάβη φωνάζαμε «τα λεφτά μας πίσω « που ήταν και η έκφραση που συνηθιζόταν τότε σε κάποια διακοπή της ταινίας.Φυσικα έγινε χαμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΓΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ Ε ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ........ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕ ΕΚΕΙ ,ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕ,ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΟΥ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟ,,,???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΡΙΜΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΣΙΝΕΜΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ 2000 ΚΑΙ 3000 ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ,ΕΚΕΙ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΙΟΣ...........ΚΡΙΜΑ .............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΤ/ΚΟ ΥΛΙΚΟ ...ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΦΟΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κριμα που δεν υπαρχουν φωτογραφιες απο ενα τοσο ομορφο κινηματογραφο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Stratos.εαν κάποιος έχει έστω κ μια φωτό και θέλει ανεβάστε την ...φωτό από αυτόν τον κινηματογραφω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο επίθετο σας πως λεγεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το επίθετο σας πως λεγεστε τον πατέρας σας τον ΈΛΕΓΑΝ ΜΊΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΤΈΡΑ ΣΑΣΟΥ ΒΙΟΛΑ; ΑΝ ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΑΡΟΥΣΑΣ


    ΑπάντησηΔιαγραφή