Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Όασις (Νέος Κόσμος)

Ημερ. λήψης: 15/12/2017
Ημερ. λήψης: 15/12/2017
Πηγή: google maps.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
12/04/1972
Ημερ. λήψης: 22/05/2008
Πηγή: Bing maps

Ιππώνακτος 36, Χειμερινό & Θερινό.
Πρώην περιοχή Δρουγούτι. Ξεκίνησε ως θερινό
το 1956 - 1967 και έγινε μεικτός από το 1967 - 1988.
Θέσεις 500 με εξώστη. Το νέο θερινό άνοιγε στα 
πλάγια. Έγινε γυμναστήριο του Παντείου πανεπιστημίου.

ΟΑΣΙΣ, Νέος Κόσμος (Β)
Μικρός και πολύ απλός κινηματογράφος, στη θέση του ομώνυμου θερινού. Λειτουργούσε και το καλοκαίρι με πλευρικά ανοίγματα. Ο χώρος του χρησιμοποιείται ως γυμναστήριο. (Μάνος)

Αναμνήσεις
Ο Ανδρέας απο τον Μετς πήγε στα τέλη του 80 στο Όασις στον Νέο Κόσμο. Ηταν Σάββατο απόγευμα και ο κινηματογράφος περίμενε μήπως έρθει κάποιος άλλος. Αλλος δεν ήρθε και παράσταση δεν έγινε. Λίγο μέτα έκλεισε και έγινε γυμναστήριο του πανεπιστημίου. Η ταινία ήταν τα "Ερωτικά κυκλώματα" Άνοιξη 1988.


Απόσπασμα από catisart.gr
Διπλή ιστορία για τον μικρό στενόμακρο και στριμωγμένο κινηματογράφο της οδού Ιππώνακτος στο Νέο Κόσμο. Εδώ νιώσαμε τα μεγαλύτερα κρύα της ζωής μας. Ως θερινός λειτουργούσε σχεδόν και μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Από αρχές Σεπτεμβρίου και μετά έβαζε πάντα δύο έργα. Ένα ελληνικό (Ξανθόπουλος, Βούρτση κ.λπ.) και ένα ξένο, κάποιο γουέστερν σπαγγέτι ή κάποιο «ιστορικό». Αμέτρητες ώρες μέχρι να τελειώσει και το δεύτερο φιλμ. Ξεπαγιάζαμε στο βωμό της 7ης τέχνης. Αρχικά υπαίθριος και στη συνέχεια χειμερινός με διάφορες μεταλλάξεις βάστηξε από το 1955 έως το 1989. Στο χώρο του είχαν προϋπάρξει βαριετέ, με 600 θέσεις, και ο Καραγκιόζης του Ζάννου (τουλάχιστον από το 1951). Η στέγασή του έγινε το 1967 (αυτόνομο κτήριο) και το καλοκαίρι λειτουργούσε με άνοιγμα στέγης και πλάγιων παραπέτων. Πάντα είχε το χαμηλότερο εισιτήριο από όλους τους άλλους κινηματογράφους. Έπαιζε πολλές φορές και παιδικά τις Κυριακές. Γενικά ανήκε στη Β' προβολή, έγινε όμως Α' ― Β' τη δεκαετία του '70. Διέκοψε πρώτα τις καλοκαιρινές και αργότερα τις χειμερινές προβολές του.

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική & Φοβερή Ανάμνηση!!!
    Θυμάμαι πολλά απο τις αρχές του 80...

    Πρωϊνές Κυριακάτικες Προβολές παιδικών ταινιών που διαφημίζονταν με banner στο τζάμι του κυλικείου, στο 96 Δημοτικό Αθηνών όπου πηγαίναμε σχολείο.

    Ταινίες επικές, ιστορικές και φυσικά godzilla !!! Τι όμορφη που ήταν η αθωότητα τότε.

    Ο κύριος που το είχε λεγόταν αν θυμάμαι καλά Βαξεβάνης ..

    Θυμάμαι και τη Γιολάντα ...

    Πιστεύω και άλλοι να μαγνητιστούν απο τη νοσταλγία και να γράψουν και άλλα που μου διαφεύγουν.




    ΑπάντησηΔιαγραφή