Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Φρύνη (Γουδή)

Το θερινό.
Πηγή: αεροφωτογραφία Γ.Υ.Σ.
Εφημερίδα 1968
Πηγή: google maps
(Πλ. Αγ. Θωμά). Χειμερινό & Θερινό.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
12/04/1982
Ημερ. λήψης: 05/06/2008
Ημερ. λήψης: 05/06/2008
Παπαδιαμαντοπούλου 146,
(Πλ. Αγ. Θωμά). Χειμερινό & Θερινό. 
Το θερινό ξεκίνησε το 1957, το 1968 χτίστηκε το χειμερινό 
στο ισόγειο πολυκατοικίας κοντά στη πλατεία. Θέσεις 980. 
Το θερινό έγινε πολυκατοικία. Το χειμερινό και έκλεισε 
το 1985. Έγινε σούπερ μάρκετ.
Ημερ. λήψης: 09/05/2010

ΦΡΥΝΗ, Γουδή (Β)

Ιδιαίτερα ωραίος και πολύ μεγάλος κινηματογράφος, μόνο πλατεία, στο ισόγειο πολυκατοικίας, λίγο παρακάτω από τον ομώνυμο προγενέστερο θερινό. Μετατράπηκε σε σούπερ μάρκετ. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Φρύνη θερινό
Από τα πολύ αντιπροσωπευτικά παλιά θερινά της Αθήνας. Πολύ μεγάλο, χτισμένο από τον ένα δρόμο μέχρι τον άλλο, σε μια περιοχή η οποία ακόμα τη δεκαετία του 50 ήταν απόμακρη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Κι όμως, ψηλά στην Παπαδιαμαντοπούλου, τα φώτα του Φρύνη τα έβλεπες από μακριά σαν ένα σηματοδότη για κινηματογραφική ψυχαγωγία. Κατά τα άλλα, το Φρύνη ακολουθούσε όλα τα πρότυπα του παραδοσιακού θερινού: ψηλός μαντρότοιχος, πρασινάδα, χαλίκι και δυνατές συγκινήσεις στην οθόνη.
Όταν ήρθε ο καιρός για το χειμερινό Φρύνη, δεν χρησιμοποιήθηκε το ίδιο οικόπεδο -όπως επί το πλείστον συνηθιζόταν- αλλά το χειμερινό δημιουργήθηκε λίγο πιο κάτω, ώστε θερινό και χειμερινό για ένα διάστημα συνυπήρχαν.
Όπως όλα, σχεδόν, τα θερινά, και το Φρύνη έδωσε τη θέση του σε πολυκατοικία.

Φρύνη χειμερινό Το χειμερινό Φρύνη ολοκλήρωσε την πολύχρονη κινηματογραφική παράδοση του θερινού που προϋπήρχε λίγο πιο ψηλά στον ίδιο δρόμο. Χτίστηκε στο ισόγειο (κατέβαινες δυο-τρία σκαλάκια) μιας νεόδμητης πολυκατοικίας και, όπως και το θερινό του αδελφό, ήταν πολύ μεγάλο, από τον ένα δρόμο μέχρι τον άλλο.
Το Φρύνη δεν είχε εξώστη, αφού στην εποχή του οι εξώστες δεν είχαν νόημα πια. Όμως, εκτός από μεγάλο, ήταν και από τα ωραιότερα διακοσμημένα χειμερινά της Αθήνας. Καλοσχεδιασμένο, με καλαίσθητα χρώματα, άνετο, αλλά πολύ δύσκολο να γεμίσει - ειδικά μάλιστα που όταν ξεκίνησε, ξεκίνησε μαζί του και η πτώση των κινηματογραφικών εισιτηρίων. Επέζησε για κάποια χρόνια μετά από τη διακοπή λειτουργίας του θερινού, αλλά και αυτό τελικά μετατράπηκε σε σούπερ μάρκετ.


2 σχόλια:

  1. Εκει λοιπόν στη Φρύνη ιδιοκτησίας του Φαίδωνα...που ο μεν καλοκαιρινός κινηματογράφος έγινε πολυκατοικια και ο χειμερινός Σουπερ Μαρκετ και άλλοτε στην πλατεία του Αγίου Θωμά περάσαμε διασκεδάζοντας στα νεανικά μας χρόνια.
    Ακόμα ηχούν στ΄αυτιά μου τα λογια του κυρ Τακη που ειχε το μπαρ του κινηματογραφου, καθώς περιφερόταν με τον ταβλά ανάμεσά μας:
    " Φυστίκια,καραμέλες,σοκολάτες,μπισκότα...Τσίπς,σάμαλι,κοκ..Λεμονάδες,πορτοκαλάδες,μπυραλ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόλαβα το χειμερινό σινεμά και σαν μικρό παιδί βλέποντας μία ή δύο ταινίες του original Σούπερμαν τότε με τον Κρίστοφερ Ρηβ.
    Γεννημένος το 73 Θυμάμαι και την μετάλλαξη σε σουπερμάρκετ Βερόπουλο το 86 όπου έχω και αχνές εικόνες στο μυαλό μου με τον κόσμο να ψωνίζει τόνους κωλόχαρτα την άνοιξη του ίδιου χρόνου λίγες μέρες μετά την καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
    Για να γυρίσω στο θέμα ήταν όντως Για να γυρίσω στο θέμα ήταν όντως πολύ
    μεγάλος κινηματογράφος για το Γουδί.
    Τότε στην περιοχή υπήρχαν απ’ όσο θυμάμαι η Φρύνης και το Άιφελ σαν κινηματογράφοι αλλά και το Άλεξ χαμηλά στο Γουδι(σύνορα με Ιλίσια)Διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου με Μικρας Ασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή