Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μετάλλειον (Παγκράτι)

Ημερ. λήψης: 05/12/2019
Πηγή Facebook/Emmanouil Lalaios.
Ημερ. λήψης: 09/03/2015

Πρόγραμμα από Facebook/
Aggelos Pyriochos

Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
16/01/1966
Ημερ. λήψης: 04/07/2008
Ευτυχίδου 44, (Πλ. Παγκρατίου), Χειμερινό.
Λειτούργησε από το 1967 ως αρχές 2000.
Ισόγειος κινηματογράφος. Θέσεις 360 με εξώστη.
Στην αρχή λειτούργησε ως θέατρο.
Έγινε κατάστημα.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟΝ, Παγκράτι (Α)
Μικρή κεντρική αίθουσα στο Παγκράτι (Μετάλλειον, από το όνομα του ιδιοκτήτη και όχι Μεταλλείον…) που λειτούργησε αρχικά ως θέατρο. Διέθετε πλατεία και εξώστη. Μετατράπηκε σε κινηματογράφο και ήταν ο πρώτος της περιοχής που λειτούργησε ως Α προβολής. Η εμφάνιση multiplex πολύ κοντά του έδωσε και σε αυτόν τον κινηματογράφο τη χαριστική βολή. Σήμερα είναι κατάστημα. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Μετάλλειον
Το όνομά του (και όχι Μεταλλείον, όπως αρκετοί το έλεγαν αρχικά) οφειλόταν στο επώνυμο του ιδιοκτήτη. Ξεκίνησε ως θέατρο, και θαρραλέα (γιατί στην εποχή του τα θέατρα βρίσκονταν αποκλειστικά στο κέντρο της πόλης) και φρόνιμα (γιατί η αίθουσα ήταν μικρή).
Διέθετε μικροσκοπικό εξώστη και αρκετά σύντομα μετατράπηκε σε κινηματογράφο. Ίσως και λόγω της προνομιακής του θέσης, στην καρδιά του Παγκρατίου και στον κεντρικό δρόμο, και λόγω της νεαρής του ηλικίας, ήταν ο πρώτος της περιοχής που λειτούργησε ως Α προβολής (για να ακολουθήσουν αργότερα και άλλοι).
Παρά το μικρό του μέγεθος είχε ικανοποιητική κίνηση για αρκετά χρόνια. Όμως η γενικότερη πτώση των εισιτηρίων και εμφάνιση multiplex πολύ κοντά του, τον οδήγησαν στη διακοπή της λειτουργίας του. Σήμερα είναι κατάστημα.

Αναμνήσεις
Θυμάμαι τη ελληνική κωμωδία "Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 3" το 1984. Μια όχι τόσο πετυχημένη συνέχεια της ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου