Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Παλάς (Παγκράτι)

Πηγή ελλην. ταινία. "Ευτυχία" 2019
Ημερ. λήψης: 05/12/2019
Ημερ. λήψης: 05/12/2019
Ημερ. λήψης: 05/12/2019
Ημερ. λήψης: 09/03/2015
Πηγή: Facebook.
Πηγή: Toni Skounakis, Facebook.
Πηγή φωτογραφίας από το βιβλίο του Χαρίλαου Πατέρα.
Πηγή: Σίριαλ "Υπέροχα πλάσματα" 2007.
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
26/09/1960
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
15/09/1969
Το πρόγραμμα
Ημερ. λήψης: Φθινοπ. 2008
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Πηγή: Internet
Ημερ. λήψης: 21/05/2012
Πηγή: Bing maps

Υμηττού 109 & Ιφικράτους, (Πλ. Παγκρατίου), 
Χειμερινό. 1925 2021. Θέσεις 750.
Το θερινό στη ταράτσα. 

ΠΑΛΑΣ, Παγκράτι (Β & Α)
Από τους παλιότερους κινηματογράφους της Αθήνας, παραμένει αναλλοίωτος – σχεδόν μουσειακής αξίας. Αρχικά Παλλάς, στερήθηκε το ένα του λ όταν μεταφέρθηκε στην Α προβολή και έτσι απέφυγε το μπέρδεμα με τον ομώνυμο κεντρικό κινηματογράφο. Διαθέτει εξώστη και πλευρικά θεωρεία και μερικές χρονιές λειτούργησε και το καλοκαίρι, παρά την ύπαρξη του αδελφού θερινού στη διπλανή ταράτσα. (Μάνος)

Σχόλιο Μάνου
Παλάς
Από τους παλιότερους κινηματογράφους της Αθήνας, παραμένει αναλλοίωτος – σχεδόν μουσειακής αξίας. Στην εποχή που ξεκίνησε, στο Παγκράτι με τα μικρά σπίτια, έδειχνε μεγαλειώδης.
Αρχικά Παλλάς, στερήθηκε το ένα του λ όταν μεταφέρθηκε περιστασιακά στην Α προβολή και έτσι απέφυγε τη σύγχυση με τον ομώνυμο κεντρικό κινηματογράφο. Διαθέτει εξώστη και θεωρεία στην πλατεία και μερικές χρονιές λειτούργησε και το καλοκαίρι, παρά την ύπαρξη του αδελφού θερινού στη διπλανή ταράτσα. Σήμερα για το Παλάς οι γνώμες διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που ενθουσιάζονται από την αυθεντική ατμόσφαιρα ενός παλιού κινηματογράφου και εκείνοι που... δεν ενθουσιάζονται καθόλου, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Πάντως είναι αξιοσημείωτο το ότι το Παλάς εξακολουθεί να λειτουργεί, παρά τις δύσκολες κινηματογραφικές εποχές και τον ισχυρό ανταγωνισμό.

ΠΑΛΑΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙ
Μουσείο
Το Παλλάς λοιπόν είναι γραφικό, νοσταλγικό, και μεγαλοπρεπές. Όλα αυτά μαζί. Η οθόνη του είναι τεραστίων διαστάσεων. Έχει ακόμα τις παλιές καρέκλες, αυτές με το κόκκινο βελούδο (αν λέγεται βελούδο τώρα). Δεξιά και αριστερά έχει θεωρεία, στο πίσω μέρος της αίθουσας έχει άλλο μεγάλο θεωρείο και νομίζω ότι έχει και εξώστη. Πίσω από το μεγάλο θεωρείο, έχει μια πόρτα που σε οδηγεί στο μπαρ και στο καπνιστήριο. Η διακόσμηση είναι λιτή, το μπαρ δεν έχει μεγάλη ποικιλία. Έχει έναν συμπαθέστατο κύριο μεγάλης ηλικίας που εξυπηρετεί τον κόσμο. Οι τιμές και εδώ πολύ χαμηλές. Αν εξαιρέσει κανείς, τις άβολες καρέκλες (συνήθισε ο κώλος μας στις τεράστιες πολυθρόνες), το κρύο που έχει η αίθουσα, και την περίεργη μυρωδιά που έχουν τα παλιά κτήρια (μεταξύ μούχλας και παλιού), το Παλλάς είναι μουσείο! Ελπίζω κάποιος από τους αρμόδιους να δώσει προσοχή στο Παλλάς και να ξαναβρεί την χαμένη του αίγλη.

Σχόλιο
Ισμήνη said 2 months ago:
Θαυμάσιο κείμενο! Μένω Παγκράτι και εξακολουθώ να πηγαίνω στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ !

Αναμνήσεις
Θυμάμαι στο θερινό τη γαλλική ταινία "Τα παιδά της χορωδίας" το 2009. To 2002 "Σχετικά με τον Σμιντ" με τον Τζακ Νίκολσον.


2 σχόλια:

  1. Ο ιδιοκτήτης ονομάζεται Πόταγας και κάνει όλες τις δουλειές , εισιτήρια , μπαρ , φωτισμός , ταινία !!Εξαιρετικός , φυσιογνωμία για εμάς τους παλιούς Παγκρατιώτες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ' ό,τι διάβασα, σήμερα 9/4/2024 και λίγο πριν κλείσουν 100 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας αυτού του κινηματογράφου ανακοινώθηκε ότι θα μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ Lidl... Ευτυχώς ο θερινός έχει θεωρηθεί διατηρητέος

    ΑπάντησηΔιαγραφή