Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μαρία Έλενα ή Όναρ (Ανάκασα)

Πηγή φωτο regroup.gr
Πηγή: εφημερίδα "Τα Νέα"
20/09/1968
Ημερ. λήψης: 28/01/2009
Ημερ. λήψης:28/01/2009
Ημερ. λήψης: 28/01/2009
Πηγή: Internet
Πηγή: agan.gov.gr
Πηγή: agan.gov.gr
Πηγή: Bing maps
Αγ. Παρασκευής & Παπαφλέσσα, (Ανάκασα),
Χειμερινό & Θερινό. 1965 - 2006. Το θερινό είναι
στη ταράτσα. Ιδιοκτησία Τάσου Σταματόπουλου.
Πρώτα λεγόταν  ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΝΑ
Τελευταία λειτουργεί ως δημοτικός και λέγεται ΟΝΑΡ.

Απόσπασμα από agan.gov.gr
Η «Μαρία – Έλενα», Καλοκαιρινός – Χειμερινός κινηματογράφος στα Ανάκασα του Tάσου Σταματόπουλου. Λειτούργησε για μία δεκαετία περίπου. Ήταν η απάντηση των «βορείων» στους κινηματογράφους του κέντρου. Δεν ξέφυγε όμως από την πεπατημένη τους.

Από agan.gov.gr
Θερινοί κινηματογράφοι: Ένα αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας και ταυτόχρονα ένα ίχνος στη μνήμη πολλών γενεών, ήρθε να προστεθεί στο Δήμο Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για τον Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Όναρ» (πρώην «Μαρία Έλενα), που ξεκίνησε τη λειτουργία του με ταινίες πρώτης προβολής.
Οι θερινοί (υπαίθριοι) κινηματογράφοι είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τρόπους ψυχαγωγίας των Ελλήνων τους καλοκαιρινούς μήνες, γι΄ αυτό και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων προχώρησε στη λειτουργία του «Όναρ», με την ελπίδα ότι θα προσφέρει στους κατοίκους μια διέξοδο από τη σκληρή βαρετή καθημερινότητα. Μια φυγή προς το όνειρο.    
«Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην ομορφιά μιας καλοκαιρινής νύχτας λουσμένης στο φως του φεγγαριού, με μια ιστορία της 7ης τέχνης να "ξεδιπλώνεται" στην οθόνη» λέει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης.
Εννέα συνολικά κινηματογράφοι, οι τέσσερις από αυτούς αποκλειστικά θερινοί, άλλοι τέσσερις «ντάμπλ σαιζόν» και μόνο ένας αποκλειστικά χειμερινός λειτούργησαν στους Αγίους από το 1949 και για τέσσερις δεκαετίες, μέχρι που η τηλεόραση μπήκε και στο τελευταίο σπίτι της πόλης.
Τα ονόματά τους δανεισμένα από αρχαίους Θεούς, Ομηρικά έπη, εξωτικά μέρη, λουλούδια, αλλά και από τις κόρες και τις συζύγους των ιδιοκτητών τους: Ντάλια, Ορφέας, Ρόξυ, Αθηνά, Ίλιον, Λίντο, Αϊντα, Ιφιγένεια και Μαρία Έλενα.
Αυτά μέχρι πριν από κάποια χρόνια, ώσπου σήμερα ήρθε να προστεθεί στη λίστα ένας ακόμη κινηματογράφος. Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «Όναρ», που λειτούργει στην Ανάκασα, στο υπερσύγχρονο κτίριο του πρώην «Μαρία Έλενα»
Ο θεατής του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου «Όναρ», έχει την ευκαιρία κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας, να απολαύσει παράλληλα το αναψυκτικό ή το ποτό του κάτω από τον έναστρο ουρανό, καθώς δίπλα στα καθίσματα υπάρχουν μικρά τραπέζια, που προσφέρουν την αίσθηση ενός υπαίθριου μπαρ. Ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος ξεκίνησε τον Ιούνιο και θα προβάλει εκλεκτές ταινίες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
«Γι΄ αυτό» όπως λέει ο Νίκος Σαράντης «σας προτείνουμε, εμείς εδώ στους Αγίους Αναργύρους, να ακολουθήσουμε τη μαγική διαδρομή στην 7η τέχνη, που θα μας χαρίσει αξέχαστες νοσταλγικές στιγμές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου