Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μαριάνα (Άγ. Απόστολοι)

Πηγή από Youtube.
Η Καρ. Καραμπέτη και η Ματθίλδη Μαγγίρα.
Πηγή ελλην. ταινία. "Ευτυχία" 2019
Πηγή ελλην. ταινία. "Ευτυχία" 2019
Πηγή Facebook του σινεμά.
Πηγή Facebook του σινεμά.
Πηγή Facebook του σινεμά.
Προσφορά: Ρένα Ευσταθίου, Αύγουστος 2011
Προσφορά: Στέλα Χατζηϊωάννου, Αύγουστος 2008.
Πηγή: Κτηματολόγιο ΑΕ

Πράσινου λόφου, (παραλία),
Θερινό. Λειτουργεί ως σήμερα.

Αναμνήσεις
Η Ρέα, από το Πολύγωνο, έχει εξοχικό στον Κάλαμο. Φυσικά πάει συχνά στη Μαριάννα. Τον Αύγουστο του 1983 θυμάται την ελληνική ταινία "Ο παπασούζας". Ήταν μια εποχή ανάκαμψης των εμπορικών ελληνικών ταινιών. Το συγκεκριμένο σινεμά έχει στους τοίχους εκπληκτική περικοκλάδα.

Από Archaiologia.gr
Μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, παλιά και σύγχρονα κτήρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε διάφορες περιοχές της χώρας μας γίνονται γνωστά στην τοπική κοινωνία χάρη στις δράσεις που αναπτύσσει η Μonumenta στο πλαίσιο του προγράμματός της «Τοπικές κοινωνίες και Μνημεία».
Φέτος το καλοκαίρι η Monumenta ξεκίνησε μια νέα δράση με σκοπό να μας γνωρίσει τον ενδιαφέροντα κινηματογράφο «Μαριάννα», δείγμα του ύστερου μοντερνισμού, που λειτουργεί στους Αγίους Αποστόλους της κοινότητας Καλάμου. Δημιούργησε, λοιπόν, μια αφίσα, που περιλαμβάνει πληροφορίες για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηρίου και αναρτήθηκε στον κινηματογράφο με αφορμή τον εορτασμό των 45 χρόνων λειτουργίας του.
Ο θερινός κινηματογράφος «Μαριάννα» λειτουργεί από το 1967. Κτίστηκε από τον ιδιοκτήτη του Νικόλαο Παπαπέτρου σε σχέδια του αρχιτέκτονα και πολιτικού μηχανικού Αλέκου Βασιλειάδη. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής των δεκαετιών 1950 και 1960. Έχει μορφολογικά χαρακτηριστικά του ύστερου μοντερνισμού, με λεπτές διακοσμητικές προθέσεις, που συναντήθηκαν στη δεκαετία του 1960 σε κτήρια αναψυχής και θεαμάτων.
Ο κινηματογράφος βρίσκεται λίγα μέτρα από τη θάλασσα και λειτουργεί αδιάλειπτα 45 χρόνια με τη φροντίδα της σημερινής του ιδιοκτήτριας, Μαριάννας Παπαπέτρου, κόρης του δημιουργού του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου